Dagboek notitie.

Fragment uit mijn dagboek.

Hoorn, donderdag 30 augustus 2018.
En nadat ik op een druk terrasje, tegenover De Waag in Hoorn, een cappuccino had besteld, zag ik haar plotseling staan: een kaasmeisje zo leuk. Ik pakte mijn tekengerij, tekende in verwondering en dacht: Nederland is mooi vandaag.
😋hoi...


onbekend

Fietsen door het Friese land.

Een dagje fietsen.
Onderweg kwamen we op plaatsen waar weinig of geen verkeer was. En wij ervoeren het Friese land, het land waar wij wonen, als groots en weids, waar de drukte en het gejaagde leven een lichtjaar van ons verwijderd was.
😋hoi...

Nieuwe notitie

FRIA Simmersalon 2018, in Galerie BAS10 Beeldend Aktief Sneek.FRIA Simmersalon 2018, in Galerie BAS10 Beeldend Aktief Sneek.

Zaterdag 23 juni.
Galerie BAS10, Suupmarkt 10, Sneek
Een vernissage, of ook wel: ‘De opening van een nieuwe expositie’, is wat mij betreft, toch altijd weer een bijzondere gelegenheid. Zo ook de vernissage bij ‘FRIA Simmersalon 2018, in Galerie BAS10, waar ook ik vertegenwoordigd ben met twee olieverfschilderijen. Na een tweetal korte toespraken was er een mooie performance van Johan van den Dong, waarna de expositie geopend was. Er is werk te zien op het gebied van schilderkunst, grafiek, fotografie, textiel en installatiekunst.
Deze expositie, waar twintig leden van ‘FRIA, de beroepsvereniging beeldend kunstenaars Noord-Nederland’, aan deel nemen is te bezichtigen van zaterdag 23 juni t/m zaterdag 21 juli 2018.
De deelnemende kunstenaars zijn:
Ellen Cohen, Hennie Dijk, Anke Dijkstra Wijnia, Johan van der Dong, Gwendolyn van Essen, Dimitri Feenstra, Eduard Frieser, Johan Haantjes, Happy van der Heide, Giem Kwee, Dolly Leemans, Marieke van Leeuwen, Floor van der Leun, Heine Noordstra, Wim Reimert, Aukje Reitsma, Jan Reus, Gerhild van Rooij, Reina Visser.


mailing


De Colorfield Performance.

Leeuwarden Culturele Hoofdstad 2018.
De Colorfield Performance.

15 mei, de Colorfield Performance gaat van start.

En daar stond ik dan; ‘s morgens om negen uur in een weiland, vlakbij Sloten aan de Lytse Jerden. Een weiland dat gedomineerd wordt 400 witte panelen van elk 122 x 122cm die allen in honderd dagen door net zo vele kunstenaars, uit heel Europa, op hun eigen manier beschilderd moeten worden. Samen met vijf andere kunstenaars mag ik de spits afbijten en krijg ik, net als iedere andere kunstenaar, slechts één dag om mijn bijdrage aan het project te leveren. Ik had toch maar besloten om bijna geheel onbevangen te werk te gaan. Slechts één voorstudie had ik meegenomen, voor de rest zou het een onbekend avontuur worden.

En wat een avontuur was dat; in de brandende zon, ergens in een weiland waar geen schaduw is, eerst de omgeving en de sfeer op je in te laten werken, om daarna schilderen, schilderen, en nog eens schilderen. En wat is paneel van 122 x 122cm opeens groot! (Ik heb slechts één dag de tijd, hè).
Samen met Wiebe van der Zee die naast mij aan het werk was, was het goed uit te houden. Hij had goeie muziek meegenomen en we konden het ook goed met elkaar vinden.
De warmte eiste zijn tol en soms zeiden we wel eens tegen elkaar: ‘Zullen we maar stoppen?’
We hielden vol, natuurlijk en waren toch in staat om binnen één dag een mooi schilderij te maken.
😋Hoi…

32628294_1739867779404435_1853196440247992320_n

Voordat ik aan het werk ga.

Voordat ik aan het werk ga.
Elke ochtend ga ik even lopen en het liefst ga ik zo vroeg mogelijk op stap. Ik doe dat om twee redenen. Een: Ik wil mijn conditie op peil houden en twee, dat is de allerbelangrijkste reden: Als ik ‘s morgens ga lopen ben ik helemaal alleen. Dan kan ik mijn hoofd leegmaken en kom ik heel dicht bij mijn ‘eigenlijke ik’. Ik ervaar dan bijvoorbeeld de kou van het seizoen, of de regen en de wind die soms pijnlijk in mijn gezicht waait. Of ik ervaar de warmte die de zon geeft, wanneer we verder in het jaar komen. Ik voel me dan dicht bij de Aarde, een deel ervan.
Ik loop niet ver, alleen maar naar Irnsum, dan een klein stukje het dorp rond om daarna weer naar huis terug te keren. De afstand die ik dan heb afgelegd is maar zes kilometer en dat doe ik in een uur en tien minuten.

Ik loop altijd alleen en in een flink tempo. Maar het is ook een tempo dat ik naar de vogels in de lucht en naar de dieren in het veld kan kijken. En als ik dan weer thuis ben, ga ik aan het werk. Dan pak ik mijn palet en penselen en ga ik schilderen, of ik ga weer schrijven, in mijn dagboek, of verder met mijn roman.
😋Hoi